drożdżówka z serem

Przepis na drożdżówki z serem

Drożdżówki z serem to bardzo smaczna przekąska zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie wymaga posiadania wielkich umiejętności kulinarnych. Wystarczy nieco zaangażowania i trochę czasu, aby w domu rozniósł się zapach świeżych wypieków.

Składniki:

Ciasto drożdżowe

2-3 żółtka
100 g miękkiego masła
35 g świeżych drożdży piekarskich
2-3 łyżki cukru
250 ml mleka w temperaturze pokojowej
400 g mąki pszennej dowolnego typu
1/2 łyżeczki soli jodowanej

Glazura

żółtko dobrze roztrzepane z 1/2 łyżki mleka
150- 200 g cukru pudru
2-3 łyżki soku z pomarańczy

Nadzienie z twarogu

500 g gęstego białego sera lub twarogu
3-4 łyżki cukru
2 duże jajka
1/2 łyżki cukru wanilinowego
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Wykonanie:

W dużej misce połącz 1-1/2 szklanki mąki, cukru, drożdży i soli. Dodaj wodę i 2 łyżki masła. Ubijaj na średniej prędkości przez 3 minuty lub do uzyskania gładkości.
Wyłóż ser na talerz i rozgnieć go widelcem wraz z cukrem, jajkami oraz cukrem wanilinowym. Dodaj skórkę z pomarańczy i dokładnie połącz składniki.

Wyjmij ciasto na stolnicę i wyrabiaj przez około minutę pozbywając się tym samym pęcherzy powietrza. Ciasto można już w tym czasie włożyć z powrotem do miski, a następnie przykryć i włożyć na maksymalnie 24 godziny do lodówki lub też można od razu upiec bułki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *