bułki kajzerki

Jogurtowe bułeczki

bułki kajzerki

 

Naszą dzisiejszą pyszną nowością są mięciutkie i puszyste bułeczki jogurtowe, idealne na śniadanie. Jeszcze ciepłe, pachną niesamowicie.

Do ich wykonania będziemy potrzebowali tylko kilku składników i chwili czasu.

Przepis:

  • 200 gram mąki
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1,4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka oleju
  • 250 ml jogurtu naturalnego

W misce mieszamy ze sobą składniki suche, następnie dodajemy mokre i zarabiamy ciasto ręką lub łyżką. Dzielimy je na 6 równych części , formujemy z nich bułeczki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe bułeczki możemy posypać różnymi ziarnami, na jakie akurat mamy ochotę i posmarować odrobiną oleju lub mleka. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni bez termoobiegu. Bułeczki pieką się ok 30 min. Potem wystarczy je na chwilę położyć na ruszcie żeby przestygły i są gotowe do jedzenia.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *