Jak upiec chleb na zakwasie – kilka szybkich wskazówek.

Jak upiec chleb na zakwasie?

chleb na zakwasie

Tego typu pytania padają bardzo często z ust moich znajomych, dlatego chciałbym się podzielić kilkoma wskazówkami dotyczącymi rozwiązania tego problemu.

Dla wielu osób, wydaje się, że jest to dla nich zadanie niewykonalne, niemożliwe. Lecz, gdy poświęcimy odpowiednią ilość czasu na zdobycie wiedzy i praktyki, staje się to dla nas proste niczym zagotowanie wody w czajniku.

Pierwszym krokiem w zrozumieniu działania ciasta na chleb jest zaczęcie od ciasta drożdżowego, które już zaczyna sprawiać małe problemy. Nie zniechęcajmy się – z każdym nowym wypieczonym bochenkiem stajemy się coraz lepsi.

W co się wyposażyć?

Jeśli chodzi natomiast o to, jakich sprzętów potrzebujemy, to tak naprawdę nie potrzebujemy nie wiadomo jak drogich rzeczy, zwykły piekarnik nam wystarczy. Aczkolwiek należy kupić takie rzeczy jak:

  • wagę kuchenną – aby składniki były dokładnie odważone
  • formę – może to być nawet najzwyklejsza blacha ze stali nierdzewnej

Co z zakwasem?

Jeśli natomiast chodzi o zakwas, to należy się zaznajomić z zasadami działania zakwasu. Niestety, nie można go kupić w sklepie – trzeba go wyhodować samemu w domu, trwa to około 3-6 dni.

A co jeżeli nie potrafimy tego zrobić? Jest wyjście z sytuacji – możemy taki zakwas po prostu uzyskać od kogoś, kto ma większą wprawę od nas.

Taką osobę możemy znaleźć albo poprzez pytanie znajomych, lub przez fora, albo na Facebookowych grupach tematycznych.

Od czego zacząć i na co zwrócić uwagę?

Początkowo polecałbym zacząć od przepisu niewymagającego wielkich umiejętności z prostej przyczyny – możemy się łatwo zdenerwować, stać się niecierpliwi i zrezygnować z próbowania dalej. To zajęcie wymaga czasu i wielu prób, aby osiągnąć sukces.

Niby drobnymi, ale bardzo istotnymi szczegółami możemy zepsuć wypiek. Oto najważniejsze z nich:

  • zimna woda/mleko – ZAWSZE dodajemy je w stanie letnim, dzięki czemu ciasto może pracować
  • odmierzanie na oko – waga jest tutaj niezbędna.
  • obserwacja – należy obserwować co dzieje się z ciastem. Przepis przepisem, ale należy kontrolować konsystencję ciasta. Tak samo jest z GPSem – nie możemy na nim polegać w 100%, bo różne sytuacje się mogą zdarzyć 🙂
  • wyrabianie – chleby żytnie mają to do siebie, że nie lubią być długo wyrabiane, trzeba zwracać na to uwagę w przepisach, za to chleby pszenne lubią nawet 10 minutowe początkowe wyrabianie i wielokrotne składanie w czasie wyrastania
  • nakuwanie ciasta – przed włożeniem ciasta do piekarnika należy je ponacinać nożem, pozwoli mu to nadać ładny kształt, oraz zapobiegnie pęknięciom
  • studzenie chleba – chleb należy szybko wyjąć z formy i położyć go w suchym, bezpiecznym miejscu do ostudzenia.

Masz jeszcze jakieś pytania co do wypieku chleba na zakwasie? Śmiało pytaj w komentarzach, odpowiem na wszystkie pytania, a może nawet utworzę z nich artykuł w przyszłości:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *