chleby

4 przepisy na pyszny, zdrowy chleb

 

chleby

Wiele osób woli samodzielnie piec chleb. Aby był smaczny i zdrowy, należy przyrządzić go według sprawdzonego przepisu. Oto cztery proste przepisy na pyszny, domowy chlebek.

1. Najprostszy z możliwych
Potrzebne składniki to szklanka ciepłej wody, 500 g mąki, 5 g drożdży, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soli (można dodać także 100 g drobno posiekanych oliwek).

2. Bezglutenowy
Potrzebne składniki: pół szklanki mąki jaglanej, pół szklanki, mąki gryczanej, pół szklanki mąki ryżowej, 200 ml ciepłej wody, 100 ml soku kiszonych ogórków, łyżka oliwy z oliwek, 3 łyżki zakwasu gryczanego, szczypta czarnego pieprzu, szczypta kminku, szczypta soli.

3. Pszenny
Potrzebne składniki: mąka pszenna (700g), szklanka ciepłej wody, 2/3 szklanki mleka, łyżeczka cukru, łyżeczka soli, 10-15 g drożdży, 20 g roztopionego masła.

4. Razowy
Potrzebne składniki: 100 g mąki chlebowej, 50-100 g maki orkiszowej razowej, 50-100 g mąki żytniej razowej, 50-100 g mąki pszennej, 300 ml wody, 1/4 szklanki suszonej pokrzywy, łyżeczka soli.

W każdym przypadku wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać. Następnie naczynie nakryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu uformować bochenek (można go naciąć do góry) i piec pod przykryciem około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni. Następnie zdjąć przykrycie i piec kolejne 15 minut – aż do zarumienia się bochenka. Odstawić do wystygnięcia. Wierz bochenka można posypać ulubionymi ziarnami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *